Lapin lumoa kaamoksen keskellä

Kirjoittanut Onni Hirvi

Onni Hirvi on joukkoliikenteen edelläkävijä ja kulkee siellä missä sinäkin.
Asiakaskokemus | MatkallaSuomessa

Julkaistu 15.01.2021

Tuhannet suomalaiset ovat talvisin suunnanneet ulkomaille, aurinkoon ja lämpöön. Kestosuosikkeina ovat Kanarian saarten lomakohteet. Myös eksoottisemmat Aasian ja Väli-Amerikan rannat ovat tulleet suomalaisille matkailijoille vuosien saatossa tutuiksi. Tämä talvi 2020-2021 on historiallinen monella tavalla, mutta matkailun osalta myös ennen kaikkea kotimaiset talvimatkailun kohteet ovat uuden edessä, kun ulkomaalaisia talvituristeja ei ole aikaisempien vuosien tapaan liikkeellä. Kysymys kuuluukin, missä määrin kotimainen matkailu voi paikata ulkomaalaisilta turisteilta jäävää vajetta.

Me OnniBussilla aloitimme pohtimaan talvimatkailun suuntausta Lappiin jo aikaisessa vaiheessa syksyllä. Arvelimme suomalaisten ehkä lähtevän etelän sijaan pohjoiseen tänä talvena aikaisempaa enemmän. Olemme perinteisesti liikennöineet joulunaikaan sekä hiihtolomilta aina vappuun asti viikoittain useita, ellei jopa päivittäisiä yhteyksiä Etelä-Suomesta useisiin Lapin tunturikohteisiin. Syksyllä 2020 aloitimme kontaktoimaan Lapin lomakohteita ja saimmekin hyvää yhteistyötä aikaiseksi niin Saariselän kuin myös Levin matkailuista vastaavien kanssa.

Tulimme syksyllä siihen tulokseen, että ajamme joulunaikaan aikaisempien vuosien perusteella vilkkaiksi päiviksi osoittautuneina päivänä vuorot Helsingistä Rovaniemelle OnniBus.comin toimesta ja Rovaniemellä sitten asiakkaat vaihtavat OnniBus FLEX autojen kyytiin. Toinen autoista suuntasi Rovaniemeltä Levin kautta Kilpisjärvelle ja toinen Saariselän kautta Ivaloon. Halusimme nähdä, suuntaisivatko suomalaiset miten laajalla rintamalla Lappiin ulkomaanmatkailun tyrehdyttyä lähes kokonaan, ja pohdimme, olisiko myös tänä talvena kysyntää Ski-vuoroillemme. Päätimme joulun Ski-vuorojen kysynnän ja kannattavuuden perusteella tehdä ratkaisut kevättalven hiihtolomien osalta vuorojen jatkamisesta.

F42 vuorojen kyydissä pääsee päivittäin Rovaniemeltä Saariselän kautta Ivaloon.

Yhteistyössä on voimaa

Yhteistyössä mm. Saariselän ja Levin kanssa teimme kohdekampanjointia syksyn ja alkutalven aikana. Elämyspakettien arvonta meidän sosiaalisen median kanavissamme herätti suurta kiinnostusta suomalaisissa ja odotimme toiveikkaina Ski-vuorojen starttaamista. Toteutimme myös sisäisesti tutustumisretken Saariselän upeisiin maisemiin marraskuun lopulla. Etelä-Suomessa oli synkkää, sateista ja pimeää, kun taas Lappiin oli satanut lumi ja vaikka kaamos oli alkanut, lumen tuoma valoisuus ja Lapin rauha oli ihmeellisen ihanaa.

Opintomatkalla oli tarkoitus katsoa Lappia uusin silmin, vaikka siellä olisi useammankin kerran käynyt. Tavoitteena oli selvittää, mitä kaikkea Lappi ja sen matkailukohteet voivat tarjota sellaiselle matkailijalle, joka normaalisti suuntaisi vaikkapa Teneriffalle hotellin uima-altaalle rentoutumaan valoon ja lämpöön. Nimittäin valoa ja lämpöä ei talvinen Lappi juurikaan tarjoa, mutta sitä vastoin paljon muita hienoja elämyksiä ja mahdollisuuksia, joista myös kokenut ulkomaanmatkailija voi vaikuttua. Rentoutumiseen, hiljentymiseen, akkujen lataamiseen, itsensä hemmotteluun kuin myös monipuoliseen talviliikuntaan ja erilaisiin ulkoiluaktiviteetteihin, Lappi tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet ja puitteet.


Mitä maksaa?

Usein nostetaan esille Lapin korkeaksi koettu hintataso, kun verrataan matkustamista ulkomaille, mutta tässä kohtaa pitää todeta, että vaihtoehtoja on Lapissa tarjolla erikokoisella budjetilla ja erilaisilla vaatimuksilla matkaavalle, toki kohteittain vaihdellen. Korkean sesongin aikaan hinnat kysynnän mukaan nousevat, aivan kuten OnniBussin lippujen hinnat, jotka ovat toki silloinkin edullisia 😊.

Suomalainen matkailija toimii ja kuluttaa rahaa lomallaan eri tavalla kuin esimerkiksi aasialainen.  Useat kotimaiset matkailukohteet, joissa on pääasiassa käynyt ulkomaisia vieraita tai heitä on ollut siinä määrin paljon asiakaskunnasta, että palvelut ja hintataso on kohdistettu heille, ovat vaihtelevissa määrin sopeuttaneet tarjontaansa suomalaisia ajatellen. Tämä onkin tarpeen, sillä suomalaiset matkailijat kotimaassa ovat toki paljon omatoimisempia kuin kaukaa maapallon toiselta puolelta täysin vieraaseen ja kovin eksoottiseen paikkaan tulevat matkailijat.

Hiihtokausi täydessä tohinassa Saariselällä. Samaan aikaan etelässä ihmeteltiin kukkivia kasveja pihamaalla.

Sujuvaa lomailua Saariselällä

Saariselkä valikoitui kohteeksi sen kompaktin koon sekä ennakkoajatusten perusteella aitoa Lapin eksotiikkaa tarjoavana paikkana. Kohteena esimerkiksi Levi on pääasiassa laskettelua etsivälle isommalla rinnetarjonnallaan varmastikin varteenotettavampi vaihtoehto. Koska tällä kertaa oli tarkoitus etsiä perinteisen laskettelu- ja hiihtotarjonnan lisäksi muita tarjolla olevia aktiviteetteja ja kokemuksia, ja koska yhteistyö Saariselän kanssa starttasi alusta asti hyvällä sykkeellä, valikoitui Saariselkä tutusmiskohteeksi.

Kohteena Saariselkä on sopivan kokoinen lomakylä, jossa kävellen pääsee helposti liikkumaan paikasta toiseen. Ivaloon on matkaa 30 km ja sinne pääsee päivittäin tarvittaessa bussilla. OnniBussin yksi pysäkeistä Saariselällä on hotellin Santa’s Hotel Tunturin vieressä. OnniBus kiertää kylän ja myös keskustan toiselle laidalle pääsee kyydissä sujuvasti.

Santa’s Hotel Tunturin ovelta on vain lyhyt kävelymatka hiihtoladuille, joita Saariselän maisemissa riittää! Hiihtäjiä näkyikin reilusti, mutta ruuhkaa ei ollut ja kaikki tuntuivat huolehtivat hyvin turvaväleistä ja ottavan toiset hiihtäjät huomioon. Ladut olivat hyvässä kunnossa ja hiihtäminen tunturimaisemissa, kaamoksen keskellä on kuitenkin tunnelmaltaan niin erilaista kuin etelässä ulkoilualueilla, että myös aikaisemmin ei-niin-innostunut murtomaahiihtäjä voi kokea hiihdon riemua uudella tavalla, kun tunturiluonto ottaa syleilyynsä. Otsalamppu on hyvä varuste olla mukana, kun suuntaa pidemmälle retkelle hiihtäen, kävellen tai vaikkapa maastopyöräillen, sillä pimeys laskeutuu aikaisin. Urho Kekkosen kansallispuisto on aivan kivenheiton päässä Saariselältä, joten retkimaastoja on runsaasti tarjolla.
Majapaikkana Santa’s Hotel Tunturi oli oivallinen tukikohta päivän aktiviteettien osalta, niin sijainniltaan kuin myös palveluiltaan. Oman huoneen saunaa ja kylpyammetta osasi pitkän päivän päätteeksi arvostaa.


Jokaiselle jotakin

Perinteisten talvilajien, hiidon ja laskettelun lisäksi Saariselällä on toki mahdollisuus vuokrata moottorikelkkoja, mönkijöitä, fatbike-pyöriä (sähköllä tai ilman), käydä koiravaljakko- tai pororekiajelulla tai vaikka kavuta lumikengät jalassa tunturin laelle. Elämyksinä sauna ja avanto täydellisen hiljaisuuden keskellä erämaan ympäröimänä revontulien leimutessa taivalla, ovat varmasti sellaisia kokemuksia, joita harva suomalainenkaan pääsee kokemaan. Lapissa mahdollisuudet ovat monet.

Saariselältä löytyy kylpylä, josta voi varata erilaisia hoitoja ja hierontoja sekä pulikoida altaassa ja nauttia löylyistä saunassa. Keskustassa sijaitseva Saariselkä Bowling tarjoaa mahdollisuuden keilauksen ohella mm. biljardin peluuseen sekä metsästyksen tai tarkkuusammunnan testaamiseen metsästyssimulaattorilla. Simulaattori on erillisessä klubihuoneessa, jonka voi varata seurueen käyttöön halutuksi ajaksi. Lisäksi tarjolla on VR-lasien avulla toteutettu mahdollisuus virtuaalipelaamiseen – ehdottoman hauska kokemus!

Yksi huikea lomakokemus on vaaramaisemissa suomenhevosen selässä ratsastaminen, kun ympärillä on vain hiljaisuutta, upea luonto ja kaikki ajatus ja energia hevosessa ja hengittämisessä. Ratsaille pääsee myös kokematon, sillä hevoset ovat tottuneita kulkemaan Lapin maastoissa ja ohjattuna kahden tunnin maastoratsastus ei vaadi välttämättä aikaisempaa kokemusta. Ivaloon päin Saariselältä ajettaessa, löytyy lyhyen matkan päässä hevostila Polaris Point Horses. Tilan piha-alueet ja puitteet ratsastustoiminnalle ovat ehdottomasti juuri niin kuin pitääkin. Tilan omistaja, Maria, toimii oppaana ja pitää huolta asiakkaistaan erinomaisella vieraanvaraisuudella. Ystävien kanssa yhdessä koettu unohtumaton ratsastusretki suomenhevosen selässä, Lapin vaaramaisemissa, kaamoksen keskellä, on kokemus, jollainen kantaa pitkään vielä loman jälkeenkin.

Polaris Poin Horses omistaja Maria opasti ennen maastoon lähtöä käytännön asioita ja ratsastuksen perusteita.
Kuvassa puolet Marian suomenheppajengistä.

Makuelämyksiä

Vaikka Saariselkä ei ole kokonsa puolesta iso matkailukeskus, mikä on sen ehdoton vahvuus, on siellä yllättävän hyvä tarjonta ravintoloiden osalta. Vilkasta yöelämää etsivän (kun koronarajoitusten jälkeen on jälkeen mahdollista juhlia ravintoloissa) kannattaa kuitenkin suunnata vaikkapa juuri Leville, missä tarjonta siltä osin on vilkkaampaa. Toki Saariselällä on paikallisia pubeja, joukossa mm. Panimo Pub, joka tarjoaa lappilaista tunnelmaa ja mm. suomalaisia pienpanimotuotteita. Pubit tarjoavat livemusiikkia ja mahdollisuuden jatkaa illan viettoa yöntunneille.

Ravintoloista tässä yhteydessä mainittakoon erityisesti keskustan ulkopuolella sijaitseva Laanilan kievari, joka tarjoaa aukioloaikojen puitteissa myös mahdollisuuden saunomiseen ja avannossa pulahtamiseen. Ravintola on hirsirakennuksessa, jonka keskellä on takka, jota käytetään myös ruokien valmistamisessa. Tunnelma ravintolassa on kodinomainen, lämmin ja kutsuva. Palvelu ja ruoka olivat erinomaisia.

Saunaan, avantoon ja syömään!

Vähintäänkin toinen mainitsemisen arvoinen ravintola on kylän keskustassa sijaitseva Petronella, jossa sekä ruoka että palvelu olivat erinonomaisia. Alkukeittona tarjoiltu tatticapuccino oli parasta sienikeittoa, jota kohdalle on osunut, ikinä. Pääruoaksi nautittu herkullinen poronkäristys täytti vatsan niin täyteen, ettei jälkiruokaa enää kyennyt maistamaan.


Lappi ei jättänyt kylmäksi

Vaikka lämpötila oli lyhyen tutustumisloman ajan pakkasen puolella, jäi matkasta lämmin tunnelma. Paljon tuli koettua ja tehtyä, mutta aikaa jäi myös rentoutumiselle ja rauhoittumiselle. Kotiin suuntasi levännyt mieli. Kiitos Lappi ja kiitos Saariselkä, palaamme varmasti uudelleen!

Erityiskiitos
Inari-Saariselkä
Santa’s Hotel Tunturi
Polaris Point Horses
Saariselkä Bowling

Kaunispään tunturin huipulla keskipäivällä, kaamoksen aikaan lumipyryssä.

Hiihtolomilla Lapin lumille!

Joulunajan vuoroista saadun kokemuksen perusteella päätimme, että tarjoamme mahdollisuuden matkustaa Lappiin OnniBus.comin kyydissä myös 2021 hiihtolomien aikaan. Perjantaisin 19.2. alkaen on lähtö Rovaniemelle, jossa vaihdetaan bussia OnniBus FLEXin kyytiin, joka vie sitten perille tuntureille. Paluuvuorot lähtevät sunnuntaisin. OnniBus FLEX ajaa päivittäin Rovaniemeltä sekä Saariselän kautta Ivaloon että Levin kautta Kilpisjärvelle.

Liput ovat nyt varattavissa verkkokaupassamme!


Kerro mielipiteesi, osallistu kyselyymme

Haluamme tietää, miten sinä toivoisit, että ajamme Lappiin tulevaisuudessa. Kyselymme on nyt auki osoitteessa

https://fi.surveymonkey.com/r/OnninPohjoisenMatkat

Kaikkien yhteystietonsa kyselyyn jättäneiden kesken arvotaan matkalippuja sekä yllätyspalkintoja. Anna äänesi ja kerro meille mielipiteesi!

Nähdään Lapissa!

Monen kerhon väkeä

Monen kerhon väkeä

OnniBussilla on ainakin kaksi vähän virallisempaa työntekijöiden kerhoa ja lisäksi on epävirallisempia, pienten...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *