Talvipäivä Tampereella!

Kirjoittanut Onni Hirvi

Onni Hirvi on joukkoliikenteen edelläkävijä ja kulkee siellä missä sinäkin.
MatkallaSuomessa

Julkaistu 08.02.2021

Tänä vuonna talvi on tullut koko Suomeen, etelää myöten. Ihanaa! Talven riemuja pääsee kokemaan Napapiirin eteläpuolallakin, joten lomailla voi myös eteläisemmän Suomen kaupungeissa ja silti päästä nauttimaan talven taiasta, harrastuksista ja maisemista.

Talvinen Tampere tarjoaa vähintään yhtä paljon tekemistä kuin kesällä, jolloin Tampereen katukuva täyttyy tapahtumista, terasseista ja kesänviettäjistä ympäri Suomea. Jo päivässä ehtii paljon, sillä Tampere on kompaktin kokoinen iso kaupunki. Tampereen keskeinen sijainti tekee siitä helposti saavutettavan ja parin tunnin ajomatkan säteellä pääsee Tampereelle kätevästi OnniBussin kyydissä niin Jyväskylän, Turun, Porin, Lahden kuin myös Helsingin suunnalta.

Hotellitarjonta on Tampereella kasvanut jälleen, joten majoitusvaihtoehtoja löytyy eri tarpeisiin ja eri hintaluokissa niin ydinkeskustasta kuin myös hieman sivummaltakin. Useilla hotelleilla on nyt korona-aikaan hyviä tarjouksia, jotka hyödyntämällä voi Tampereelle tehdä helposti entistäkin edullisemman viikonloppuretken.


Tamhattanin siluetti

Saavuttaessa Tampereelle etelän suunnasta, näyttäytyy kaupungin keskustan muuttuva siluetti kuin isommankin metropolin profiili. Torni hotelli on saanut seuraa muista korkeista rakennuksista sekä joulukuussa valmistuvasta Uros Live -areenasta. Tampereella alkaa olla ison kaupungin tuntua ja myöhemmin tänä vuonna alkava ratikkaliikenne lisää entisestään vaikutelmaa nykyaikaisesta, kehittyvästä ja modernista kaupungista, jossa kaupungin historia kietoutuu sulavasti kehittyvään kaupunkikuvaan.

Tampereen muuttuva siluetti

Tammerkosken partaalle rakentuneet punatiiliset tehdasrakennukset ovat myös osa nyky-Tamperetta, sujuvasti ja erottamattomasti. Finlaysonin 200 vuotta vanhat rakennukset ovat toimiva osa 2020-luvun Tamperetta siinä missä ne olivat aikanaan 1820-luvulla yksi tärkeimmistä pohjoistaimista teollisuusrakennuksista.
(pssst huhtikuusta alkaen Finlaysonin alueella on mahdollista päästä kattokävelylle https://roofwalk.fi/)

Tammerkoski virtaa sulana läpi talven

Tampereen keskusta kävellen

Tampereella on tarjolla ennalta suunniteltuja kävelykierroksia eri teemojen mukaan ja esim. Keskustorin rakennushistoriaa voi tarkastella digitaalisesti sivustolla https://keskustoriar.nfshost.com/. Aivan yhtä hyvin voi vain lähteä kävelemään ilman selkeää päämäärää ja löytää keskustasta ja sen lähialueilta paljon ihasteltavaa sekä myös syötävää, sillä Tampereen ravintolatarjonta on mukavan monipuolinen. Tarjolla on niin perinteistä pihviä ja pastaa kuin myös fuusiokeittiöiden makuelämyksiä sekä eri etnisten keittiöiden herkkuja mm. japanilaista, intialaista, nepalilaista, vietnamilaista, italialaista, espanjalaista, thaimaalaista, kiinalaista, egyptiläistä sekä tietysti paikallisia herkkuja, joista Tampere on maankuulu – siipiä ja mustaamakkaraa! 😊

Tammerkosken lähialue kuuluu varmasti suosituimpiin käyntikohteisiin keskustassa, eikä syyttä. Kosken kuohut eivät sammu kovimmillakaan pakkasilla, vaikka jäätä kertyykin patorakennelmiin paksuiksi taideteoksiksi. Tammerkosken eteläpäässä, Pyhäjärven alkulähteillä, on Ratinan suvanto ja sen ympärillä ostoskeskukset Koskikeskus ja Ratina sekä Ratinan stadion. Pohjoisessa, Näsijärven suulla taas on Särkänniemien huvipuisto. Ja siihen väliin jää kaupungin ydinkeskusta. Vesi onkin isossa roolissa Tampereella ja on vaikea kuvitella, millainen Tampere olisi ilman ympäröiviä järviä ja läpi virtaavaa koskea.

Kaupungin keskellä on Keskustori

Keskustorin laidalla Raatihuone on uljas isäntä, jota vastakkaiselta puolelta toria tervehtivät niin Tampereen teatteri kuin myös Vanha kirkko, jonka takana sijaitseva Vanha pääkirjasto on nykyään kulttuuritalo Laikku. Laikun lavan vierestä kulkee reitti Patosillalle, jota pitkin pääsee ylittämään Tammerkosken. Patosillan, jota voidaan kutsua myös lemmensillaksi, taidetta ovat talvisten kosken muodostamien jääveistosten lisäksi rakastavaisten kaiteisiin jättämät lukot.

Raatihuone hallitsee Keskustoria
Patosilta
Lukot lemmensillalla
Patojää – luonnon oma taideteos

Kosken partta seuraamalla pohjoiseen ohjautuu kävelemään legendaarisen hotelli Tammerin sekä Tampereen pääpelastusaseman ohi, kohti Tampellan tehdasporttia. Tampellan vanhoissa tehdasrakennuksissa on nykyään oikeustalo, sairaala sekä mm. Museokeskus Vapriikki, jonka tarjonta on erittäin korkeatasoista ja varmasti myös vähemmän museoista innostunut löytää sieltä mielenkiintoista katsottavaa ja kenties koettavaa, kuten Suomen jääkiekkomuseo.

Tampellan tehtaanportti johdattaa mm. museokeskus Vapriikkiin

Kosken toisella reunalla Finlaysonin tehdaskiinteistöistä löytyy nykyään elokuvateatteri Plevna, useita eri ravintoloita, kahviloita sekä erilaisia kulttuuritiloja ja yritysten toimistoja. Se, miten Tampere on ottanut vanhat tehdasrakennukset uusiokäyttöön, on kunnianosoitus kaupungin historialle, katse nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. On syytä muistaa mainita, että aivan keskustassa, Tammerkosken rannalla, on myös edelleen toiminnassa oleva Takon kartonkitehdas. Harvinaista tätä nykyä minkä tahansa kaupungin keskustassa.

Siilinkarille kävellen

Tammerkosken suuaukolla, ennen Näsijärvelle saapumista, Tallipihan lähellä, on Mältinrannan talviuintipaikka. Se on keskeisin avantouintipaikka ydinkeskustan tuntumassa. Hieman keskustan ulkopuolella, löytyy useampikin paikka, tunnetuimpana kiven heiton päässä keskustasta sijaitseva Rauhaniemien kansankylpylä.

Siilinkarin pieni majakkasaari taivaanrannassa kutsuu kaupunkilaisia talvikävelylle

Näsijärven saatua kestävän jääpinnan, lähtevät kaupunkilaiset sankoin joukoin Siilinkarin majakkasaarelle ja sen lähiympäristöön; kävellen, hiihtäen, luistellen tai vaikkapa potkukelkkaillen. Kevättalvella Siilinkarilla järjestetään talvisia perhetapahtumia ja myytävänä on mm. kuumaa mehua ja munkkeja.

Entinen autotie on otetu kevyenliikenteen käyttöön. Jalankulku Näsijärvelle Paasikiventien ali Tampellan alueelta

Näsijärven rantaviivan vieressä, keskustan kohdalla kulkenut Paasikiventie, on osittain purettu ja osittain otettu kevyenliikenteen käyttöön sen jälkeen, kun liikenne ohjattiin keskustan ohi maan alle Rantatunneliin. Uusiokäyttö muistuttaa hieman New Yorkin The High Line puutarha-aluetta, jossa vanhalle 10 m korkeudessa kulkevalle junaradalle on rakennettu kevyenliikenteen väylä ja puutarhoja. Ideaa olisi voinut kenties kopioida enemmänkin. Tampellan ja uudemman Ranta-Tampellan alueet tarjoavat keskustassa modernia asumista, joka sulautuu ympäristöön ja kaupunkimiljööseen.

”Munkki päivässä pitää pyllyn pyöreänä”

Pyhäjärven suuntaan keskustasta löytyy Pyynikki ja huikean kaunis Pyynikinharjun luonnonsuojelualue. Sen keskeisellä paikalla on varmasti yksi kaupunkilaisten ja myös vierailijoiden suosikkikohteista: Pyynikin näkötorni ja sen kahvilan kuuluisat munkit! Näkymä harjulta Pyhäjärvelle on henkeäsalpaavan kaunis, niin kesällä kuin talvellakin. Pyynikin ja Pispalan rajalla, harjun harjanteella, on mahdollista siirtyä muutamalla askeleella ihailemaan pohjoisessa siintävää Näsijärveä ja etelässä kimmeltävää Pyhäjärveä. Toki näin talvella paksu jää- ja lumipeite hohtavat molemmin puolin harjua.

Ehkäpä Tampereen kuvatuin penkki Pyynikinharjulla
Pyynikin näkötorni ja Suomen parhaat munkit

Kulttuurin kehto

Tampere on kulttuuria ja urheilua rakastavalle unelmakohde; useita tasokkaita ammattilais- ja harrasteteattereita, stand up -komediaa ja musikaaleja, elokuvateattereita sekä tapahtumia ympäri kaupunkia pitkin vuotta, mutta etenkin kesäisin. Museoita ja kulttuurikeskuksia. Messuja ja viihdetapahtumia. Urheilutapahtumia ja konsertteja. Mahdollisuus itse harrastaa ja liikkua ovat lähes rajattomat.

Talvilomalle Tampereelle!

Jos mietit, minne suunnata vaikkapa hiihtolomaviikolla irtiottoon, miten olisi lyhyt (tai vaikka pidempikin) loma Tampereella! Lisää vinkkejä ja linkkejä löydät Visit Tampereen sivuilta ja matkaan pääset kätevästi OnniBussilla. Liput alkaen 1 €.

Tampereella pitää osata vastata vain yhteen kysymykseen [oikein] ja pärjää hyvin tilanteessa kuin tilanteessa: Ilves vai Tappara?

Monen kerhon väkeä

Monen kerhon väkeä

OnniBussilla on ainakin kaksi vähän virallisempaa työntekijöiden kerhoa ja lisäksi on epävirallisempia, pienten...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *